La oss snakke litt om Thuja....


Hei, jeg heter Hanne, og jeg har thujahekk!

Men...du er jo gartner, svarer folk. Ja, og jeg synes den fortjener litt hederlig omtale!

Helt siden thujahekkene for alvor gjorde sitt inntog i norske nabolag på slutten av 90-tallet, har den vært kilde til konflikt. Nabokrangler koster omkring 30 millioner hvert år og en stor andel av disse dreier seg om nettopp thujahekker. Krangler om disse innvandrerne fra Amerika har til og med ført til drapstrusler. Hva er det med denne vintergrønne busken som fører til slikt engasjement?

Det største problemet er størrelsen.


Den vanligste salgsstørrelsen er 70-100 cm, som er en akseptabel høyde for de aller fleste naboer. Men den vokser fort, veldig fort, og plutselig har den endt opp som en høy, grønn mur som stjeler utsikt og solskinn. I sin opprinnelige form blir Thuja "brabant" et 10 meter høyt tre, og en har ingen problemer med å nå denne høyden i norske hager. Og naboforholdet kjølner i takt med veksten.


Evig eies kun et dårlig rykte!

Thujahekkene hadde knapt nok rukket å sette røtter før "ekspertene" kom på banen med advarsler og fordømmelser. Den hører ikke til her! Den er "harry"! Det blir for lite mangfold! Og det ble ikke bedre da Finn Schjøll kastet seg inn i debatten og påsto at den ideelle planteavstanden var 2 km.
Jeg påstår at Finn Schjøll er gammeldags! Den første Thujaen kom til Norge til Rød Herregård i Halden allerede på 1700-tallet. I begynnelsen var det en svært eksklusiv plante, og sakte med sikkert ble den spredd på gårder og privathager. Der sto de som solitærplanter med 2 km avstand. Akkurat slik Finn drømmer om.


Men hva er egentlig galt med Thuja,

bruker jeg å svare kritikerene. Du finner ikke andre planter, i hvert fall ikke her på Østlandet, som er vintergrønne, skjermer for innsyn og utsyn (som er mitt behov). De tar av for vind og vær. Forholdsvis rådyrsikre er de også. De tåler alle typer jord, klarer seg i skygge og sol. Billige er de også, Thuja 'brabant' på 1 meter koster 79,90 på Hageland Aurskog. Tilsvarende størrelse i bladfellende hekkeplante er fra 500 kr og oppover.

Som min dyktige venninne og landskapsarkitekt, Line Mette (eier av Hageland Aurskog) sa en gang: Thuja er som hannbikkjer! Det er ikke Thujaen det er noe galt med, det er eieren. Veldig godt forklart, synes jeg. Hold kontroll på både bikkja og Thujaen, så slipper du at naboen slutter å hilse.

Smaragdhekken i min hage er strengt tatt ikke min. Min hyggelige nabo plantet den før vi bygde huset. De slo til og med på stortromma og plantet Rolls Royce'n "smaragd". Takk Brenden! De står for trimmingen, men jeg skal innrømme at jeg står for gjødslingen (jeg elsker å gjødsle...). Og her kommer vi til nøkkelen til et godt liv med thuja.


Planting og vedlikehold

Thuja dyrkes trangt og fort, og ankommer hagesenterene ganske slanke og med mikroskopisk rotklump, sett i forhold til størrelsen på planten. Den må derfor passes godt på i begynnelsen.

Den er ikke kresen på jorden, men den vil absolutt ikke stå med beina i vann!. Har du tung leirjord, ikke grav ei grøft og plant den i denne!!! Det hjelper ikke med all verdens god jord og kugjødslekompost, grøften vil fylles med vann og hekken vil drukne. Lag heller en rygg (voll) og plant den i denne. Og så må du vanne. Ja, jeg vet at jeg advarte mot vann, men det er forskjell på å bade og dusje! Jeg foreslår svetteslange, for vanning med vannslange vil neppe gi nok vann. Har du i tillegg hekken på en voll, vasker du bort jorden. Du må vanne hele sesongen, og planter du på høsten, noe som går helt fint, må du passe på neste sesong også!


Mange opplever sviskader på thujaen. Dette skjer ofte på våren, når rota står i telen, mens sola forteller bladverket at det er på tide å vokse. Den tørker rett og slett ut. Den sikreste måten å unngå dette på er å dekke den med strie de første sesongene. Etterhvert blir rotsystemet såpass utviklet, at den klarer sg selv.
Og så slår jeg et slag for gjødsling. Igjen! Uten gjødsel blit Thuja gul og stranten. Jeg har ikke tatt bilde av det, men dere vet alle hva jeg snakker om! Alle har minst EN slik hekk i nabolaget. Vi ønsker grønn bladfarge, men ikke nødvendigvis lengdevekst. Jeg foretrekker helgjødsel fra Hageland.
Og til slutt: kjøp hekkesaks sammen med Thujaen og BRUK DEN!

Kommentarer

 1. Hei 😁Hvordan klipper jeg en Thuja hekk som er kun to år gammel og ikke klipt enda?
  Mvh Cathrine

  SvarSlett
  Svar
  1. Klipp inte i brunt, för det växer inget ur bruna stammar. Klipp i grönt.

   Klipp som en trapets så bladverken får maximalt med sol. Klipp ej toppen förrän den nått önskad längd.

   Slett
 2. Hei! Finnes det noen ca mengde gjødsel pr thuja?:)

  SvarSlett
 3. Jeg bruker 1 ss fullgjødsel pr plante 2 ganger i vekstsesong. Graver gjødsla litt ned slik at den ikke skal "svi" hekken. Også vanne. Jeg bruker svetteslange og har muligens Trondheims fineste thujahekk ;-D

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg