Verdens navle - Roma


Vi har vært i Roma! En fantastisk by, men kanskje ikke det åpenbare målet for inspirasjon for hageinteresserte. Men hvis du er gartner med særlig interesse for trær, er Roma et perfekt utgangspunkt, viser det seg.






I Roma finner du Verdens Navle. Litt overraskende for Kristian, som i løpet av sine 17 år aldri har tenkt tanken at verdens navle er noe annet sted enn i Blaker. Hellne, ikke "sentrum", vi har tross alt butikk! Men romerne mente at Roma var sentrum av verden og midt i Roma finner vi derfor Verdens Navle. Alle avstandene i Romerriket ble målt fra denne. Antikkens Romere var veldig kunnskapsrike, så jeg er tilbøyelig til å ta deres ord for det.
Men hvorfor er Verdens Navle interessant i gartnerøyne? Jo, fordi av alle ting romerne kunne finne på å plassere på denne geografiske viktige plassen (triumfbuer, obelisker, kirker eller palasser), så valgte de trær! Et oliventre, et fikentre og et vintre. Dette for å symbolisere at gudene gav dem makt til å temme naturen, landbrukets spede start. Trærne hadde sannsynligvis gode kår, for årets første frukter ble kastet her som offer og alle nye innbyggere måtte kaste på en neve jord fra sitt opprinnelige hjemsted. En kraftfull kompostblanding, med andre ord.

Fremdeles står det oliven, fiken og vin på denne plassen, men det er nærliggende å tro at trærne har blitt erstatten en del ganger gjennom historien. Trærne som står der nå ser ikke utgamle ut.


De moderne romerne har også et nært forhold til trær. Gatebildet domineres av store trær (og mopeder). De danner nydelige, grønne tunneller som gir skygge og beskytter mot regn. En del av disse trærne ser utgamle ut. Favoritten ser ut til å være furu (Pinus pinea), også kalt parasollfuru. Parasollformen kan den kun oppnå i nærheten av havet, for den trenger salte vinder for å oppnå den karakteristiske formen. Jeg synes den norske furua er det peneste treet i verden, men den fikk en reell konkurrent i Roma.






Platan (kalles sycamore tree på engelsk) er også mye brukt i brede gater. Kronen har enorme dimensjoner og de tåler forurensing godt. De godtar også at røttene dekkes av asfalt eller brostein. En stund, men så tar den gata tibake og selv romere på desperat jakt etter parkeringsplass må vike for det flotte treet. Det går egentlig greit, for det er tilsynelatende greit å parkere i rundkjøringer, midtrabatter og midt i fotgjengerovergangen. Eller den klassiske dobbeltparkeringen. Europark hadde hatt festdager i Roma!


Vegvesenet i Italia har litt mer imponerende utvalg enn det norske, når de skal forskjønne midtrabatter og rundkjøringer. Over alt så vi oleander. Oleander kan bli opptil 5 meter høy i middelhavsstrøkene, men i Norge klarer den seg kun som potteplante. Selv ikke en optimistiak hageeier med trang til å utfordre klimaet, overvintrer denne i hagen her i Norge.






Strategisk plassert i gangavstand fra turistmagneter som Spansketrappa og Trevifontenen, ligger Borgheseparken. Romas største park er overraskende fredelig. Det virker som parkvandringer kommer langt ned på prioriteringslisten for turistene. Synd for dem, for med temperaturer opp mot 40 grader, ga de store trekronene etterlengtet skygge.




Borgheseparken er anlagt av Csipione Borghese, fra Borghesefamilien. Familien var kjent for sin makt og sin sosiale status, som de oppnådde gjennom korrupsjon, bestikkelser og urimelige skatter. Ikke ulikt italienske familier i dagens samfunn, i følge taxisjåføren vår. Csipione var pave, som var den ultimate maktposisjon.






Han samlet på kunst og etablerte Galleria Borghese, som parken tilhører. Han hadde øye for skjønnhet og fikk, i samarbeid med familien, bygget en lang rekke fantastiske bygninger i Roma. Fint for oss, men kanskje litt surt for familiene han utnyttet på veien.
Såpass store trær i et tørt klima er dårlig nytt for plen og andre markdekkere. Det er inmari grått her, erklærte Kristian, som er mer interessert i Colosseum enn eik. Han blir sannsynligvis ikke gartner...




Paven har derimot plen. Jeg kan trøste dere med at den katolske kirkes overhode også har ugress i plenen. Riktignok er ugresset i Roma penere enn i Norge, men likevel...


Kommentarer

Populære innlegg