Hannes Hage - vår egen hageVår private hage ble påbegynt når huset sto ferdig i 2011. Hagen er typisk "skomakerens barn", preget av liten tid, ikke ubegrenset budsjett og raske løsninger. Den representerer på ingen måte hagene Hannes Gartnerservice AS lager! Tanken var en svært lettstelt hage, med fokus på lettstelte busker. Roser og stauder var helt utelukket. Men hverken buskene eller kreativiteten trivdes, så sakte men sikkert presset plantesamleren i meg frem. Nå har jeg flere store staudebed, og de utvides stadig.

Utgangspunktet var værst tenkelig. Utformingen på hagen bød på utfordringer, huset har stor grunnflate, i tillegg har vi en stor garasje, lastebilparkering (stort sett forskjønnet med skrot fra jobben) og en enorm gårdsplass. Hagen er dermed ikke mer enn en tarm rundt huset, mot øst, vest og nord, så solfoholdene er heller ikke optimale. Herdighetssonen er kjedelige H5.
Det har skjedd mye på 6 år

Tomten er i tillegg skrånende, noe som kan være veldig fint. Men det byr også på endel problemer. Vi har en svært bratt skråning opp mot veien.. Den bød umiddelbart på problemer. Jorden bestod av gul, næringsfattig leire, og var alltid våt. Hellningen og det konstante tilsiget av vann, gjorde det umulig å legge på et lag med matjord. Den ville ikke ligge på plass. Derfor valgte vi å grave store plantehull og fylle disse med god kompost blandet med leiren som var der. Valg av planter falt på vintergrønt, noe som viste seg var et særdeles dårlig valg!. I stedet for å ble seg ut og dekke skråningen, gikk de for en sakte død alle sammen.


Løsningen var å dra av duken igjen og begynne på nytt. Et godt jordlag ble gradvis bygget opp, og så plantet vi stauder som tåler leire og fukt.
Resten av tomten er lett skrånende, og egnet for plen. Plenen har etterhvert måttet vike litt for blomsterbed, men kommer ikke til å bli helt borte.


Dammen vår er et resultat av klønete gartner uten maskinfølelse. Jeg syntes det gikk litt sakte med hagen, og bestemte meg for å låne gravemaskinen og plannere litt. Det fikk jeg absolutt ikke til, men jeg fikk etterhvert teken på å grave. Det resulterte i er digert hull, som strakk seg rundt hushjørnet. Yngve var ganske forferdet, og rettet opp skaden. Men en liten grop lot han være igjen, så vi kunne ha en dam. Siden den gang har jeg ønsket at han lot hullet være større, men hvis jeg skal være ærlig er dammen akkurat passe stor i forhold til resten av hagen.Noe av det jeg er mest fornøyd med, er at vi klarte å berge litt fjell på tomten.Ett av mine absolutte krav til min nye hage, var drivhus. Overgangen fra mitt gamle drivhus med polykarbonatplater, til glass, var litt utfordrende. Glassdrivhus har større temperatursvigninger, og særlig nattetemperaturen er svært lav tidlig vår og sen høst. Jeg mister noen tomater hvert år. Til å begynne med valgte jeg å plante rett på bakken, men røttene kom ikke dypt nok. Derfor har jeg bygget opp med pallekarmer, og nå har jeg gode avlinger.


Kommentarer

Populære innlegg