Det blir lite skyting i Blaker i år - klippe thuja


Ved første øyekast en god nyhet, men ikke for den det gjelder!
Siv er eier av Hellne's fineste thujahekk. Den har vunnet thujahekkenes Best In Show mange år på rad. Siv sto selv for plantingen en gang tidlig på 2000-tallet. Hun brukte rikelig med kugjødselkompost, den unge hekken fikk svetteslange og duk med bark på, så den slapp å konkurrere med plenen om næringen. Barken er for lengst historie, slik bark ofte blir, men hekken vokste raskt og fungerte fint i sin rolle som levegg og innsynsvern. 



Men så ble thujaen tenåring. Som mamma til to tenåringsgutter vet jeg hvordan det er. Plutselig dukker de unge spirene opp en morgen, ett hode høyere enn deg, med fjortisbart og mørk stemme. Det skjer på et blunk, og du innser at de har blitt selvstendige unge mennesker, med egne meninger og trang til rom. Puberteten traff hekken til Siv hardt og den gjorde opprør mot de stramme rammene Siv holdt den i. Den utagerte skikkelig, både i høyden og bredden.
Siv fant frem hekksaksa og satt den skikkelig på plass. Nå ser den slik ut….


Så hva gjorde Siv feil?
Thuja er en busk/tre som ikke tåler hard beskjæring. Den skyter ikke fra gammel ved. Dvs at hvis du klipper så langt inn på grenen at alt det grønne blir borte, så kommer det ikke nytt grønt på den grenen. Den forblir brun og vissen.
Point of no return


Dette gjelder de fleste vintergrønne busker. Dere har sikkert sett gamle granhekker med tørre partier. Eller 90-tallets "krypbuskfuru" som eieren i desperasjon har forsøkt å temme tilbake i krypfasong. Det er ikke håp for disse, du blir faktisk nødt til å grave de opp og plante nytt. 
 
Forvokst granhekk bøter med livet

Noen vintergrønne busker kan tilgi oss dersom vi tar de for hardt. Barlind og Rhododendron er eksempler på dette. Her vil nye skudd bryte fra stammen, selv om alt det grønne er borte. Det forutsetter at det er liv i selve stammen og det kan du enkelt sjekke ved å skrape litt i barken.

Så hva skjer med thujahekken til Siv?
Jeg tror ikke alt håp er ute, det er fremdeler mer grønt enn brunt. Noen grener vil sikkert ikke hente seg inn igjen, men thuja vokser fort, slik at vekst på nabogrenene etter hvert vil dekke dette. Hekken trenger ro og hvile og mye mat. Siv må kun beskjære de verste utstikkerene de par neste årene og så må hun gjødsle godt.

Før vi vet ordet av det er hekken til Siv ferdig med kvisetid og rykkete vekst og blir en harmonisk voksen thuja som tar jobben sin på alvor.

Kommentarer

Populære innlegg