Høstjakta 2017 - hva lønner det seg å kjøpe på salg?
Salg på hagesentrene!
Aller først må jeg presisere at jeg ikke har lest noen fagartikler om emnet som baserer seg på uavhengig forskning osv, som omhandler dette temaet. Og blant oss som ikke er forskere er det sikkert like mange meninger som det finnes hageblogger, men dette innlegget baserer seg på egen prøving og heldigvis lite feiling.
Hagesentrene har salg av to årsaker: Lokketilbud og skadebegrensning. Lokketilbudene dreier seg ofte om kampanjevarer av svært god kvalitet, til en forholdsvis billig penge. De gjør selvfølgelig ikke dette for å være snille, de håper på mersalg. Den flotte høstastersen til 299 trenger forhåpentligvis potte, jord og gjødsel. Og du får kanskje et plutselig og overveldende behov for hortensiaen som står ved siden av. Og lavendel, sølvblad og georgine. Kanskje har de første Erikaene kommet også... Mulig jeg bare beskriver meg selv her, men dere skjønner poenget? Men hvis du har lyst på en billig høstasters, så klin til!
Opprinnelig plan |
Mersalg..... |
Nedsatte planter er stort sett flerårige planter som ikke er særlig salgbare lenger. Men at planten er forbi storhetstiden utseendemessig trenger ikke å bety at den ikke bør kjøpes. Særlig når du får den til 50%. Eller enda bedre; 70%!
Stauder
Kjøp av stauder på salg er stort sett ganske trygt. Stauder skyter på nytt hvert år fra samme rot, så dersom ikke hele planten mangler og roten er råtten, blir den sannsynligvis fin i hagen din til neste år. Kjøper du større stauder, fra 2-literspotter og oppover, kan du dele den. Det har den faktisk veldig godt av, etter en lang sommer hvor røttene har vokst seg rundt og rundt nedi potta. Stauden kan faktisk finne på å fortsette sin forvirrede ferd rundt og rundt hjemme i bedet ditt, så den bør uansett rives litt i. Det gjelder foresten for alle potteplanter.
Klatreplanter
Her har jeg også hatt 100% suksess. Særlig clematis drives raskt i blomstring, slik at de skal være lette å selge på sommeren. Ut over sesongen forsvinner blomstene og veksten tar over. Du må regelrett knyte opp hele clematishyllen for å få tak i en plante. Dette fører til skader, så clematisen er nå både blomsterløs og med vissne grener. Det ser ikke så flott ut, men så lenge roten er ok, kommer den fint i hagen din neste år.Roser
esss! Når rosene ankommer hagesentrene på våren er de svært små og lubne og lette å ta med seg. Man vet at vekst og blomstring er rett rundt hjørnet, så man handler entusiastisk. Ut over sommeren gjør rosen det roser skal, den vokser og blomstrer. Plutselig må kunden kjempe gjennom et aggressivt rosekratt for å kjøpe den. I tillegg har ingen tid til å knipe, så den ser ganske stusselig ut. Men så lenge den er rimelig sykdomsfri og ganske levende, er den et godt kjøp.
Bladfellende busker.
Nja... Enkle og vekstvillige busker som spireaer og potentilla, henter seg raskt inn etter en traumatisk sesomg i hagesenteret. Mer krevende busker som viftelønn og magnolia ville jeg ventet med å kjøpe til neste vår. Du kan spare hele vinteren, så har du råd til en til full pris.
Trær
Trær er dyrt, naturlig nok, og det er veldig fristende å kjøpe de på salg. Men trær i potter er risikosport, sannsynligheten er stor for at det minst en gang i sesongen har vært utsatt for tørke. Dette stresser planten og røttene kan være skadet. Er treet friskt og grønt går det sannsynligvis bra. Men har det høstfarger før alle andre eller tørre tupper, ville jeg latt det stå. Det samme hvis en gren ser vesentlig dårligere ut en resten av treet. Du vil ikke ha uharmonisk vekst, så treet trenger den grenen neste år også.
Kommentarer
Legg inn en kommentar