Det Blå Huset - InspirasjonI Borrby (Skåne) ligger det et blått hus som er verdt å besøke. Ikke på grunn av blåfargen, den er mindre pen og gir meg på ingen måte lyst til å skifte farge på eget hus. Men huset har en herlig liten butikk som selger retroting av god kvalitet, en café med gode kaker og B&B med 3 rom i retrostil. Og så er det den fantastiske hagen...


Faktisk er det to hager, men den ene er dessverre stengt for besøkende nå. Eierne ønsker litt privatliv, forståelig nok. Den hemmelige hagen er helt unik, og vi rakk å besøke den tilbake i 2009, før de stengte grensene. Det kommer et blogginnlegg om denne senere.

Hagen som fremdeles er åpen er absolutt verdt et besøk. Også denne har et nærmest umulig utgangspunkt, plassert dypt nede i en grop, omkranset av høye bygninger og murer, og under store trær. Den er like skyggefull som industrihagen er solsvidd. Men plantekunnskap og estetisk sans har fått forme det dype krattet til en vakker, bugnende hage med flere rom, trange stier og en lekker hagedam. Hemmeligheten er rett plante på rett plass. Fargesterke, storblomstrende stauder har ikke en sjanse i den dunkle hagen. I stedet finner man diskrete skyggetålende planter i gjentatte repetisjoner som gir ro og harmoni. Det smale utvalget av planter skyldes ikke fantasiløshet, men det er liksom måte på hvor mange planter som trives i underskogen. Hagen har en liten dam, og bak ser dere den triste muren, som eierne har forskjønnet med fuglekasser.

Skyggehagen har forandret seg betraktelig siden vi besøkte den første gang. Både plantene og cafédriften har vokst.


Før
Etter

Selv om blåfargen på huset ikke frister, er det mange elementer fra hagen jeg gjerne skulle gjenskapt hjemme. Dessverre tror jeg det ville være lettere å kopiere industrihagen enn skyggehagen, for de store løvtrærne glimrer med sitt fravær i Blaker. Bjørk og furu siler ikke lyset riktig så lekkert som store bøketrær.


Roser og lavendel er et must i Skånehagene og enhver hageeier med respekt for seg selv har en kombinasjon av dette Men den dype skyggen under de store løvtrærne er ikke forenelig med dette, så eierne jobber på lag med naturen i stedet. Bladplanter med forskjellige former, størrelser og fargetoner dominerer, ispedd noen lyse og hvite blomster. Fargeklattene har eierne bidratt med i form av pynt i farger som harmonerer med huset. Mye blått, med andre ord.Hagens absolutte høydepunkt er en fantastisk koreakornell (Cornus kousa). Vi har aldri truffet blomstringen på akkurat rett tidspunkt, men i år var vi ganske nære. Og det var magisk!Kommentarer

Populære innlegg