Indre Akershus Blad - hundetiss og skader


"Se på den stakkars buska, der har vi lokalavisa til nabolagets firbeinte!" sier jeg til venninnen min, nybakt hannhundeier.
Hun ser uforstående på meg og spør hva jeg mener, mens bikkja hennes står med bakbeinet oppetter Indre Akershus Blad og rykker inn en kontaktannonse:
Terrier 6 år. Søker kjønnsmoden tispe. Rase uvesentlig”. Hyggelig fyr, han Alvin, men en skikkelig player!

Alvin - en skikkelig player!

Lokalavisa på hjørnet
Så hva kan du som hageeier gjøre?


Jeg skjønner venninnen min, det er mye å sette seg inn i som nybakt hundeeier.
Ta deg en runde I hvilket som helst nabolag og ta en titt på plantene som står strategisk til for hannhunder. I nabolaget mitt har vi altså kroneksemplet på hundenes nyhetsformidling. En stakkars jævel av en Thuja, plassert ved et veikryss så nær veien at hannhundene akkurat når den med båndet sitt. Den er et stusselig syn, med synlige bevis på hvor høyt hunder treffer med visittkortene sine. Hundenes siste nytt. Oppdatert kontinuerlig.









Sannheten er at hunder er vandaler når det kommer til hager. Urin inneholder kreatinin og andre nitrogenholdige avfallsprodukter fra stoffskiftet, samt natriumklorid og andre uorganiske forbindelser (Wikipedia, det er ikke slikt jeg går rundt og husker…). Organisk eller uorganisk, innholdet er som gift for plantene. Nitrogen er en viktig komponent i gjødsel, men her er det snakk om sterke konsentrasjoner mange ganger i døgnet. På bladverket, til og med!
Og det er ikke noe bedre på plenen, så hunder bør styres unna denne også! Tispeeiere bør derfor også lese dette.


Hunder blir som eierne sine sies det. I likhet med oss som har blitt avhengig av facebook, har hundene i nabolaget blitt avhengig av thujaen til hun i nummer 2.
Ett råd er å sette opp skilt, og håpe på at folk passer bikkjene sine. Men det forutsetter at eierne vet om skadene markering gjør, ellers virker det jo bare smålig.

Skiltet kom opp litt for sent, ser det ut til...

Eller velge planter som tåler urin bedre. Noen planter tåler hundetiss bedre enn andre. Thuja er den store taperen, tett etterfulgt av andre vintergrønne busker. Løvfellende planter ser ut til å takle det bedre enn vintergrønne. Er den I tillegg oppstammet (som et tre) går det ganske greit, da kun barken og bakken er utsatt.
Bladfellende hekk eller tre med stamme er litt bedre rustet.

Men hvis du gjerne vil at thujahekken skal bestå av thuja, også på gatehjørnet, kan du forsøke å avlede bikkjene ved å plassere en stor stein utenfor hekken. Den må være stor nok til at selv de mest macho hundene I gata synes den er noe tess. Det er litt job å få den dit, men kanskje du slipper å bytte ut planten med jevne mellomrom.
Du kan også prøve en tisseplanke. Du slår en stokk ned i bakken et stykke utenfor hekken, og spikrer en plankebit eller to på denne. Hvis denne er mer tilgjengelig enn busken din, vil kanskje hundene foretrekke denne.

Kan lokalavisa reddes?
Den til hun i nummer to er ferdig! Thuja bryter ikke fra gammel ved, så det som er brunt, forblir brunt. Har du bare fått noen tørre kvister, som på bildet over, kan den reddes dersom hannhundene holder seg unna. Bare klipp av de visne delene, så dekker de andre bladene hullet etterhvert.


Kommentarer

Populære innlegg