Den norske drømmehagen (?)
I gamledager, da jeg var nybakt kone, nybakt mor og nybakt hageeier, hadde jeg nå og da åpen hage. Jeg får aldri spørsmål om det lenger, men jeg prøver å ikke la meg fornærme, alle som går på gangveien har jo innsyn rett ned i hagen min. Jeg HAR fått spørsmål om jeg kan stusse hekken min litt noen ganger, slik at det blir lettere å se og det lever jeg lenge på. Men min gamle hage var et trekkplaster. Særlig når rosesamlingen fremdeles var på topp, før Alle Vintres Mor kom og rappet alle sammen. Selv om jeg har få bildebeviser, så var den et syn! Kanskje noen av mine besøkende har liggende noen bilder, for de var, i motsetning til meg, mer opptatt av å ta bilde av hagen enn ungene.
Bugnende hage med barn i front |
Mange nordmenn har et litt usikkert forhold til hagen sin. Kanskje fordi den forsvinner i lange perioder? Jeg tenker det er litt sånn som med fiskerfamilier på 1800-tallet? Når faren kom hjem fra sjøen måtte han bli kjent med hele familien på nytt. Ofte hadde det dukket opp et nytt familiemedlem også. Det ble lite kontinuitet.
Hagenes svar på Terje Vigen |
![]() |
Både småbarnstiden og småbarna selv, bør utnyttes maksimalt |
Noen ganger får jeg gjennomslag for barlind, men kunden må smøre seg med tålmodighet hvis den skal bli så kraftig som denne. |
Videre beplantning begrenses ofte av grunnforholdene. Utgangspunktet i nye hager er ofte ikke det beste, det kan du lese om HER. Skikkelig jord er dyrt og nybakte huseiere har vanligvis et begrenset budsjett. Og det er ofte øremerket stein. Nordmenn elsker stein, belegningsstein, kantstein og mur. Jeg er ganske begeistret selv.
Vedlikeholdsfri beplantning |
Noen er forutseende og velger bort den dyre parketten slik at det er penger til overs til mur. Glimrende løsning, den er vedlikeholdsfri, sannsynligvis evigvarende og gir større plenareal som igjen er gunstig for trampolina. Men er det pent? Trump ville sannsynligvis vært fornøyd. Noen går for en mellomløsning og velger ikeakjøkken slik at de har råd til en lavere mur, som rekker halvvegs opp og må avsluttes med en skråning. Jeg synes det er den peneste løsningen. Det er mykere, men mer utfordrende når det kommer til vedlikehold.
Nordmenn liker duppedingser, jeg leste et sted at vi kun overgås av japanerne når det kommer til tekniske hjelpemidler. Robotklipperen er en av de bedre oppfinnelsene, synes jeg. Den er tidsbesparende og stillegående. Kort plen kommer ikke i konflikt med naboens samtale over grillmaten. Dessuten er den ikke så ille for plenen som folk skal ha det til. Kort plen kan gi grobunn for mose, men den selvgående geita er bioklipper og gir næringen tilbake til jorda. Det er heller andre ting som utfordrer gressfrøene. Næringsfattig jord og mangel på gjødsling, sammen med skygge er langt verre. Uansett, en god steinkant i flukt med plenen reduserer behovet for kantklipping, som igjen er fruktbart for naboforholdet.
Generell beplantning er et tema jeg må slite litt for å bringe på bane. Det løser seg ofte med lovnader om at dedikerte plantefelt er ganske vedlikeholdsfritt og så sper vi på med noen selvtillitsplanter og et wow-element som ingen andre har. Juletre er et forslag som ofte faller i god jord (pun intended).
'Erik' er et kult juletre |
Skråning med selvtillitsplanter og duk og bark. |
Skråninger kan være interessante. Denne er fra Hageland Aurskog. |
En slik hage holder seg pen i mange år og etterhvert som eierne blir ferdig med fotballtreninger og leksehjelp, kan de forske litt med nye bed og andre elementer. En skikkelig drømmehage!
Dette innlegget omhandler helt nye hager. Etterhvert kommer det et innlegg om fornyelse av gamle hager.
66172403-3D8B-4342-A50B4DA69D81CEDE-6687FF80-4BAB-4618-827DE74934A2C8FB
Kommentarer
Legg inn en kommentar