Vann i hagenVann i hagen er en drøm mange har og det er forståelig. I tillegg til å være pent, gir det liv til hagen. Selv har vi en dam og en tilhørende bekk. Bekken er en yndet badeplass for en linerlefamilie som kommer tilbake hvert år. På varme dager tar foreldrene med seg ungene på "stranda" og veksler på å dyppe seg og å se etter pus. Nisten består av mygg og vannlopper. Skikkelig ferieidyll!


I dammen har vi hatt både koi og gullfisk. Koi var et dyrt prosjekt. De ble veldig tamme og beveget seg  altfor nære kantene. Vi skjønte ikke helt hvorfor bestanden minket før vi fant et drapsoffer utenfor hos naboen. Katter spiser ikke bare linerler.... Overvintringsmulighetene var dessverre begrenset, så bestanden sank ytterligere gjennom vinteren.


I 2017 ble det kun gullfisk. Men etter et lite rebusløp i mai fikk fisket PTSD og vi så ikke særlig til den før vi tok de inn på høsten. Da viste det seg at de hadde slitt med parasitter og var ganske medtatte. En tur til dyrlegen og en formue i medisiner senere bestemte vi oss for å gjøre ende på lidelsene. Yngve og Kristian tok jobben, de er tross alt erfarne fiskere. Jeg kan henrette en guppy på en human måte, men dam-gullfisk er digre greier. Best å overlate det til eksperter.

I år satser jeg på planter og frosk.


Både små og store hager kan ha elementer av vann. Er plassen begrenset kan et fuglebad være nok. Husk å bytte vann ofte, for fuglene liker rent vann. Ønsker du lyden av rennende vann har det etterhvert blitt et godt utvalg av forskjellige vanninstallasjoner. Er du skikkelig eventyrlysten går du for fontene.

Stilen på dammen kan gjerne gjenspeile huset og/eller hagen. Det må ikke nødvendigvis være en naturlig utforming, de kan gjerne være litt stramme i formen. Tenk også litt dimensjoner, dammen skal være et innslag, ikke et dominerende element. Dette gjelder ikke for mennesker med langt fremskreden litersyke. Jeg har sett et par hager hos koi-entusiaster og da snakker vi innsjø.


Fra hagen til min kjære venn Peter. Med regnbueørret... Fontener


 Vakkert beplantet hos Tommy og Kenneth - Garden Living


 100 år gammel dam i Oslo

Lekent på Brannstasjonen i Fredrikstad


Fuglebad

Lekent i Hagen På Saga

Litt mer formell form...


 Low maintenance...

 Vanninstallasjon. Smak og behag...

Innsjø på Nordstrand

Kommentarer

  1. Du har vært skikkelig på rundtur og sett dammer du da. Så mye fint :) Hilsen Mette i hagebloggen Furulunden :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Det er greit å huske kameraet når man er på besøk i fine hager :)

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg