Frøplanter og plassproblem, slik løste jeg det
I år har jeg kjøpt frø til 7 forskjellige tomater, 3 forskjellige agurker og ikke mindre enn 37 forskjellige stauder. .Jeg har muligens kommet i skade for å plukke med meg noen frøposer med krydder fra hagesenteret også.... Kan jeg skylde på en liten mani?
Uansett rettferdiggjorde jeg dette med at jeg har 20 egnede vinduskarmer, pluss noen ikke fullt så egnede. Min venninne Renate har også tilbudt seg å være dagmamma  og ofrer middager ved spisebordet til fordel for planteskole. En del staudepotter blir satt ut til stratifisering og får spire der de står, så de inngår ikke i regnskapet.

Likevel vil dette ta plass! Ikke bare inneholdt enkelte av frøpakkene vanvittig mange frø (Primula candelabra har veldig små frø, så økonomipakke gir maaange planter, just sayin...). Men de skal etterhvert prikles og ha større potter. Ekstra plantelys er en løsning, det kan du lese om HER, men det har ikke jeg. Enda... Men i mars er det nok dagslys i vinduskarmen, det gjelder bare å ha mange nok vinduer. 

Bekymringen har kostet meg nattesøvnen, men heldigvis er jeg mest kreativ på natterstid. Kjøkkenvinduene er smale, men høye så her er det mye uutnyttet dagslys. Hva med å lage et hyllesystem? Ideen er en enkel konstruksjon som jeg kan ta frem på våren og som stues vekk igjen når plantene er plantet ut.

Jeg sporet opp en målestokk og fant frem kalkulatoren og tegnet meg en arbeidsskisse (inne i hodet selvfølgelig, jeg kan ikke tegne). Vinduskarmene mine måler 195cm x 94cm (innvendige mål, så rammen måtte passe perfekt inne i disse. Jeg ønsket at avstanden mellom hyllene skulle romme en utplantingsklar tomatplante, ca 40cm. Jeg regnet meg frem til at jeg fikk plass til 5 hyller, avstanden ble 39cm, nære nok. Jeg (les Yngve) mente at vi ikke trengte hylle nederst, siden de nederste plantene kan stå rett på vinduskarmen. Men jeg ønsket en hylle helt øverst, for å låse konstruksjonen. På den måten slipper jeg å feste den i vinduskarmen, jeg ønsker ikke stygge merker. Tenk gammel kommode, hvis du skal ta ut (eller sette inn) en skuff, må du treffe rett på, ellers får du ikke skuffen verken inn eller ut.


Neste skritt på vegen var å overbevise Yngve. Jeg bestemte meg for å gå forsiktig ut og be om hyllesystemer i bare to av vinduene. Etter nesten 20 år sammen har jeg lært noen triks, så det gikk ganske glatt. Dermed gikk turen til Maxbo hvor vi fant ferdig grunnet panel i perfekt bredde. Planen er å male hyllene i samme farge som vinduskarmene til sommeren. Helblank maling for renholdets skyld.

Resultatet er kjempefint, synes jeg og jeg har fem ganger så god plass. Jeg har ymtet frempå om å la dette bli en fast installasjon året igjennom. Tenk så flott med urter og forskjellige planter som dekker vinduene. Men vi er visst ikke helt der enda.


Kommentarer

 1. For en glimrene ide!
  Og jeg syntes det så utrolig flott ut! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Hege! Jeg ble veldig fornøyd.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg