Formell hage - inspirasjon




Jeg har veldig sansen for formelle hager, men manglende impulskontroll setter en stopper for det. Og skal jeg stikke fingeren i jorden og være ærlig er tomten vår uegnet og klimaet her på "tundraen" er ikke på min side. But a girl can dream.


En formell hage er ryddig, med stramme linjer, fargene er dempet og beplantningen preges av repetisjoner. Klipte hekker omkranser gjerne både hagen og bed og formklipte, vintergrønne busker brukes gjerne som fokalpunkt. Ofte har hagen en senterlinje, eller en akse, hvor hver side av aksen er et speilbilde av hverandre. I enden av aksen er det gjerne et ornament eller en vakker utsikt.



Vedlikeholdet i en slik hage er sannsynligvis uoverkommelig for vanlige mennesker med vanlige liv. Derfor ser vi ikke så ofte privathager med formell utforming. Men man kan ofte finne formelle hager i parkanlegg hvor de har gartnere ansatt (legg merke til at det er gartnere, flertall). Uansett kan vi godt stjele noen idéer fra disse hagene som en oppstramming av egen hage. Selv har jeg for eksempel noen buksbomkuler, som har negativ vekst hvert år og snart ender med størrelse som en tennisball. But a girl can dream....







Kommentarer

Populære innlegg