Katt i hagen





En morgen i oktober i fjor hadde katten vår, Felix, brukt opp sitt siste liv. Møtet med en rød stasjonsvogn ble fatalt. Vi elsket han slik man bare kan elske en katt, med ærefrykt og en god dose frustrasjon,
og sorgen over å miste han var tung og bære. Men for dyrelivet utenfor døra var dette gode nyheter. For selv om katter er noe av det søteste som finnes, er de også svært effektive rovdyr. Norske ornitologer anslår at katter dreper opp mot 5 millioner fugler året her til lands, og Felix trakk snittet betraktelig opp. Han drepte alt med puls, det eneste kravet var at byttet var mindre enn han (vi snakker små marginer). Den morgenen han døde hadde han allerede drept dagens første linerle.

Katt i hagen er et hett tema blant hageeiere. Riktignok holder de bestanden av gnagere nede, men mange synes det er trist å se at fuglebrettet blir en levende buffet for en morderisk pus. Det er mange andre grunner til ikke å ønske seg katt i hagen også. De graver, driter og markerer. Er de amorøse jodler de natten igjennom også. Kattens eier har sikkert en viss toleranse, mens for naboene blir det frustrasjon og sinne. Jeg har samlet noen tips om hva man kan prøve dersom hagen din har blitt et katteterritorium.

Felix på fuglejakt

Snakk med eieren.

Du kan ikke pålegge eieren å holde styr på katten sin. Katten er det eneste husdyret som har temmet seg selv, men den er ikke SÅ tam! Hvis katten vræler og markerer så er den kanskje ikke kastrert. Ukastrerte katter er et stort problem, både for hageeiere, naturen og kattene selv, så forklar at det å eie katt kommer med et ansvar. Kastrering løser kanskje ikke problemet helt, men du slipper bråket og markeringen lukter ikke like ille.

Gjør hagen din mindre attraktiv.

Mange foreslår å skaffe hund. Dessverre er katter smarte, så hvis hunden står i bånd finner den raskt ut hvor langt det båndet rekker og deretter bruker den den frustrerte hunden som underholdning ved å danse like utenfor rekkevidde. Puddelen vår, Alexander, får ikke gå over tomtegrensen, noe kattene i nabolaget vet veldig godt. I tillegg er han svært vennlig, så de rygger bare rett over tomtegrensen og venter til han skjønner at de ikke vil leke. Hvis man likevel ønsker å prøve hund som preventiv effekt så husk at du har ansvar for at ingen blir skadet. Det er ikke gitt at hunden går seirende ut av et eventuelt slagsmål. Og i en jaktsituasjon mister de hodet og kan lett løpe rett ut i trafikken.


Mange foreslår å skaffe katt. Det kan slå begge veier. Er hagen din invadert av gatas skrekk, kan din egen pus bli fordrevet fra egen eiendom, i stedet for omvendt. Eventuelle slåsskamper kan gi store skader og eventuelt være dødelige. Forsikre deg i hvert fall om at inntrengeren er kastrert. Uansett om det virker eller ei, finner du ut hvorfor katter er så populære.

Hindre tilgang til åpen jord. Jeg lager (minst) ett nytt bed hvert år, der er jorda eksponert til plantene får vokst seg store nok. Kattene elsker denne prosessen, kompostjord fra ROAF har tydeligvis akkurat riktig konsistens. Både planter og ugress lever farlig i prosessen, og det verste er at kattebæsj ikke har noen gjødselseffekt engang. En billig investering kan være grillspyd av tre, som du kjøper i matbutikken. Disse stikker du i jorda der den er udekket, slik at pus ikke kommer til. Stikk de dypt nok til at pus ikke får sparket de unna, for de gir ikke opp en luksusdo sånn helt uten videre. Dette er ikke vakkert, men det har fungert utmerket hos meg.

Ikke så pent, men småplantene får stå i fred

Mange foreslår å sprute vann på uønskede katter. Men de fleste har ikke tid til å sitte vakt dag og natt. Er du litt teknisk kan du koble en bevegelsessensor til sprederen. Det bør være ganske effektivt, men husk at katter lærer fort og er smidige. Hvis du ikke flytter rundt på sprederen finner den raskt en vei rundt. Hvis du er like teknisk som meg så klarer du ikke å kople bevegelsessensor til sprederen. Men noen har tenkt på sånne som oss, HER kan du kjøpe en kombisak med lyd og vann. Det finnes også et utvalg duppedingser med høyfrekvent lyd som visstnok skal virke på alt fra katt til elg. Har du en tusenlapp til overs er det verdt et forsøk. Gi meg gjerne beskjed om det virker.

Katter har utmerket luktesans, så et middel som lukter kan være en løsning. Katt-deg-vekk selges i hagesenterer og byggvareforretninger og skal i følge produsenten være effektivt. Jeg vet ikke om det er blitt så mye brukt at kattene har blitt immune, men jeg har ikke inntrykk av at det virker noe særlig. Påføring må gjentas jevnlig og pulveret forsvinner ved regn. Plantasjen selger et granulat som visstnok skal være regnbestandig, men til en pris av 200kr for 200g kan det bli en dyr affære.

Felix brydde seg ikke nevneverdig om chilli
Noen sverger til chili, men det gjorde ikke særlig inntrykk på Felix. Da har jeg mer tro på hvitløk, som de fleste katter hater. Du kan presse hvitløksfedd eller strø hvitløkpulver solgt i krydderhyllene. Dyrt men ganske effektivt. Men her skal dere få et innsidetips: Hvitløkspulver selges i store kvanta i hestebutikker. Jeg antar at hester liker krydret mat og ikke er bekymret for ånden sin.  HER kan du kjøpe 2,5 kg til nesten samme prisen som granulatet på Plantasjen.

Sitrusfrukter er også noe kattene skyr. Mange sverger til appelsinskall i bedene. Synes du det ser stygge ut kan du rive opp skallet på en rasp og spre det utover. Katter liker heller ikke eukalyptusolje eller eddik. Førstnevnte kan du smøre på veranda og rekkverk så de ikke tråkker der. Eddik kan helles i små boller rundt omkring der kattene ferdes. Ikke hell det på bakken, for det dreper planter.

Uansett hvor frustrert du er så behandle kattene varsomt. Husk at stort sett alle sammen har eiere som elsker dem og som blir knust dersom pus ikke kommer hjem i god behold. Ser du katter som bærer preg av dårlig stell, bør du melde ifra, slik at den kan få hjelp. Og eier du katt selv så er chip og kastrering en selvfølge.



Kommentarer

Populære innlegg